el-1el-2el-3el-4

Hip-Hop kultura (oz. Hip-Hop) je kulturni fenomen, ki je zrasel na pogorišču obubožanih in razdejanih sosesk južnega Bronxa (South Bronx) iz začetka 70-ih. Vstal je kot odgovor na brezup in nasilje, ki sta prevevala ta del New Yorka.

Southbronx3
Južni Bronx (South Bronx) iz začetka 70-ih. Rojstni kraj Hip-Hopa. Foto: Perla de León

Katalizator za začetek in razvoj Hip-Hop-a so bile ulične zabave, kamor je mladina hodila poslušat ritmično funk glasbo, se družit in plesat. Zabave so bile tudi priložnost, da se na neutralnem območju srečajo pripadniki nasprotujočih si uličnih tolp in, da svoje spore zgladijo na miren način. Tako se je tudi razvil “bojeviti ples”, ki je spominjal na simulacije uličnih bitk pomešanih s plesnimi koraki Jamesa Browna in elementi iz popularnih Kung fu filmov.

BlockParty
Zabava v parku. Foto: Henry Chalfant.

Tak ples danes imenujemo B-boying oz. breaking in je eden od štirih* osnovnih elementov, ki so značilni za Hip-Hop kulturo. Poleg plesa so ostali Hip-Hop elementi še specifična DJ glasba, rimana lirika (rapping ali MCing) in ulično slikanje oz. grafiti.

*Kot peti element Hip-Hop-a se pojmuje znanje oz. knowledge.
4elements
Štiri osnovni Hip-Hop elementi. Ples (Breaking), DJ glasba (DJing), rimana lirika (MCing) in ulično slikanje (Graffiti)

Prvi, ki je vse te elemente prepoznal kot celoto in ji nadel ime Hip-Hop je bil DJ Afrika Bambaataa. Bambaataa je tudi ustanovil organizacijo Universal Zulu Nation, kot osnovne vrednote oznanil mir, ljubezen, enotnost in zabavno druženje ter Hip-Hopu pripisal univerzalen, mitološki pomen.

originators
Zgodovina Hip-Hopa se začne s “tremi kralji”: Afrika Bambaataa, Kool Herc, Grandmaster Flash. Foto: Wayne Sorce

Danes Hip-Hop živi in se razvija na vseh koncih sveta od Palestine do Južne Koreje od Kube do Irana od Mongolije do Slovenije in povsod vmes.

14 dežel, 14 različnih jezikov, ena ljubezen za Hip-Hop.